Bygg ett trädäck

Välj rätt trallskruv

Ska du skruva trallvirke finns det flera saker att tänka på. Viktigt är så klart trallvirket och skruvdragaren. Dock hänger mycket av arbetets kvalitet på hur du skruvar. Och framförallt på vilken skruv du använder. Med den här guiden får du trallskruvens värld sammanfattad på några få minuter.

Trallskruvlåda

Typer av trallskruv

Det finns tre typer av trallskruv; rostfri A4 syrafast, rostfri A2 och skruv av härdat och ytbehandlat stål. Vad är då skillnaden? Så här är det. En rostfri skruv är legerad, vilket innebär att den inte går att härda. Den är därför mer elastisk jämfört med en härdad skruv. Det är särskilt bra för att klara av höga belastningar som uppstår när trallvirket torkar. En rostfri syrafast skruv beter sig på exakt samma sätt. Skillnaden är att den inte påverkas av den yttre miljön och kan därför alltid behålla sin lyster. Sist kommer den härdade och ytbehandlade skruven, som är betydligt hårdare än sina rostfria släktingar. Fördelen är att den är lättare att arbeta med och kan motstå kraftig belastning. Däremot är den helt beroende av ytbehandlingen eftersom det är den som ger skruven dess rostskydd.

Att tänka på

Nu för tiden lägger vi trallvirket tätare än vi gjorde förr. Vi är ofta rädda för att mellanrummet mellan brädorna ska bli för stort när virket har torkat. Det beror på att trallvirket ofta är blött när vi skruvar. Problemet är att det då uppstår väldigt starka spänningar i torkningsprocessen. Det är därför viktigt att använda stark skruv. Och ju större ytan blir, desto större blir belastningen.

Trallskruv
Tabell
Rostfri A2

Rostfri A2

Sveriges mest sålda trallskruv!

Monteringen går enkelt och snabbt tack vare det stabila torxspåret och skruvens spets. A2-skruven är även vaxbehandlad, vilket underlättar monteringen ytterligare. I storleken 4,2 x 55 är A2 förmodligen Sveriges mest sålda skruv. Legeringen består av 74 % stål, 18 % krom och 8 % nickel. A2-kvaliteten är tillräcklig i nästan alla miljöer i Sverige. Torxbits ingår vid köp av skruv.

Rostfri Syrafast A4

Rostfri Syrafast A4

Tack vare det stabila torxspåret och skruvens spets går monteringen snabbt och enkelt. A4-skruven är även vax-behandlad, vilket underlättar monteringen ytterligare. Rostfritt stål av typen A4 är syrafast, vilket innebär att skruven kan monteras i alla miljöer och tål de tuffaste av miljöer. A4-skruven kan t ex användas nära havsvatten eller under jord. Legeringen består av 62 % stål, 24 % krom, 12 % nickel och 2 % molybden. Det gör att den alltid be-håller sin lyster och inte påverkas av den yttre miljön. Skruven är i korrosivitetsklass C5 och kan därför även användas i krävande industrimiljöer. Torxbits ingår vid köp av skruv.


Protect 4

Protect 4

Protect 4

Det stabila torxspåret och skruvens spets gör monteringen snabb och enkel. Protect 4 tål direktkontakt med väta i krävande miljöer som t ex byggnadsställningar, betong-formar och trallgolv utan regnskydd. Detta är möjligt tack vare rostskyddsbehandlingen i korrosivitetsklass C4. I dagsläget är C4 den högsta klassen för ytbehandlade och härdade skruvar. Denna skruv rekommenderas till mindre tralldäck. Torxbits ingår vid köp av skruv.

Protect 4 Heavy Duty

Protect 4 Heavy Duty

Protect 4

Skruvens grova diameter gör att skruven tål högre krav än vår vanliga trallskruv. Den är speciellt framtagen för användning på större trädäck. Anledningen är att trallskruvar utsätts för enorma påfrestningar när blött trallvirke torkar och rör på sig. Skruven är rostskyddsbehandlad i korrosivitetsklass C4, vilket är den högsta klassen för ytbehandlade skruvar. Protect 4 Heavy Duty rekommenderas för större ytor än 30 m2 eller med löplängd längre än 10 meter. Torxbits ingår vid köp av skruv.


Heco Topix Decking A2 – hardwood

Heco Topix Decking A2 – hardwood

Denna tysktillverkade rostfria skruv har en gänga under skruvskallen för att pressa ner brädan mot underlaget. Den används främst i material som Hardwood, Cumaro och IPE. Hecos patenterade Topix-spets underlättar dessutom montaget med sin förborrande effekt. Inskruvningen blir dessutom snabb tack vare ytbehandlingen Delta. Legeringen består av 74 % stål, 18 % krom och 8 % nickel. A2-kvaliteten är tillräcklig i nästan alla miljöer i Sverige.